Letölthető dokumentumok

A mesék közelebb hoznak egymáshoz - módszertani füzet

A Mesés emberi jogaid sorozatunk arra a gondolatra épül, hogy a mesék és más irodalmi alkotások gyakran távoli, ismeretlen világokba kalauzolnak bennünket, és rajtuk keresztül fejlődik a beleérző képességünk, kreativitásunk és fantáziánk. Jelen összeállításunkban a mesékre épülő óraterveket, feladatjavaslatokat és módszertani tippeket kínálunk a pedagógusok számára, de nem feledkezünk meg a szülőkről sem, őket is segíteni szeretnénk néhány jól megfogalmazott kérdéssel, amelyek mentén elindulva emberi jogi kérdésekről is beszélgethetnek gyerekeikkel.

Összpont óraterv

Az alább letölthető óraterv célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az emberi jogok és az Összpont emberi jogi versenyben való részvétel iránt. A rövid foglalkozás remekül beleillhet egy osztályfőnöki órába, de releváns lehet akár történelem vagy angol órákon is.

Levélíró Maraton módszertani füzet

A 2020-as Levélíró Maratonhoz kapcsolódó négy foglalkozástervünket módszertani füzetbe foglaltuk.

volume_down

Kövesd podcast csatornánkat, a Szkópot

Az Amnesty januárban elindult podcast csatornáján havi rendszerességgel jelentkezünk oktatási témájú epizódokkal. A célunk,  hogy olyan embereket szólaltassunk meg, és olyan témákat járjunk körbe, amiken keresztül hallgatóink minél árnyaltabb képet kaphatnak oktatással, oktatáspolitikával, iskolával, tanulással kapcsolatos kérdésekről.

record_voice_over

Vegyél részt módszertani képzésünkön!

A kétnapos képzésen a résztvevők megismerik az oktatási programunk elemeit, megmutatjuk változatos módszertanunkat és főbb kampányainkhoz kapcsolódó oktatási anyagainkat. Akik eljönnek, a képzés végére magabiztosabban foglalkoznak az emberi jogi témákkal az iskolai kereteken belül és maguk is képessé válnak saját emberi jogi programok, foglalkozások lebonyolítására.

Iratkozz fel az oktatási levelezőlistánkra

Ha első kézből szeretnél értesülni az újonnan elérhető oktatási segédanyagainkról és oktatási programjainkról, akkor iratkozz fel a levelező listánkra itt.
(Neved, e-mail címed és iskolád/intézményed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a célból kezelje, hogy értesítsen téged emberi jogi oktatási programjairól és az elérhető oktatási anyagairól.)

7. osztálytól felfelé

TE, ÉN, MI ÉS AZ EMBERI JOGOK

Az emberi jogok iránti érzékenyítést nem lehet elég korán kezdeni. A nyitottság, a tisztelet, a figyelem olyan alapvető értékek, amelyek hozzásegítik a gyerekeket ahhoz, hogy az emberi jogok értői és követői legyenek.
2-6. osztályosok számára

ELLENSÉG-ÓRA

A Csimota Könyvkiadóval közösen úgy döntöttünk, hogy érdemes kipróbálni, hogyan működik Davide Cali és Serge Bloch Az ellenség című könyve az emberi jogi oktatás keretein belül. Több mint száz megtartott óra után kijelenthetjük: működik. A 6-12 éves korú kisiskolásoknak készült órán drámapedagógiai eszközökkel, csoportos beszélgetésekkel, játékokkal jutunk el a kutyák és a macskák ellenségeskedésétől a háborúkban egymás ellen harcoló “ellenségekig”.
7. osztálytól felfelé

AMNESTY-ÓRA

Az Amnesty International és az Amnesty International Magyarország munkáját, az emberi jogok szemléletét és átfogó tartalmát mutatjuk be azoknak az osztályoknak, iskolai csoportoknak, felnőtt közösségeknek, akik érdeklődnek munkánk iránt. A foglalkozások során drámapedagógiai módszerekkel, vetítéssel, beszélgetéssel érzékenyítjük a résztvevőket.

Élménybeszámoló

Rajtad is Múlik! - Civil Börze Középiskolásoknak

Október 16-án első alkalommal került megrendezésre az Amnesty szervezésében a Civil Börze Középiskolásoknak, ahol kifejezetten az IKSZ (Iskolai Közösségi Szolgálat) előtt álló diákok ismerkedhettek meg a civil szervezetek, egyesületek ...

Élménybeszámoló

Képzők képzése Budapesten

Szeptemberben végre ismét megtarthattuk leendő önkénteseinknek szóló eseményünket, a Képzők képzését, ezúttal Budapesten és Pécsett. Olvassátok el Balázs beszámolóját, aki a budapesti alkalmon vett részt!

élménybeszámoló

Nyári Ifjúsági Tábor Hollókőn

Augusztus 23. és 28. között nyolcadjára rendeztük meg Nyári Ifjúsági Táborunkat, mely során 23 középiskolás tanult együtt az emberi jogokról, és arról, hogy miként tudnak fellépni mellettük.