Rólunk

Az Amnesty International Magyarország emberi jogi oktatási programjának célja az, hogy segítse a gyerekeket, szülőket és pedagógusokat abban, hogy a világra nyitott, az emberi jogokat tisztelő generációk nőjenek fel Magyarországon.

Módszertanunk változatos: interaktív játékokkal, drámapedagógiai eszközökkel ismerjük meg az emberi jogokat 45-90 perces foglalkozásokon. Az emberi jogi oktatás tudásról és hozzáállásról is szól, a célunk, hogy az egyéneket és közösségeket is felvértezzük olyan eszköztárral, hogy magukért és másokért is ki tudjanak állni. Szeretnénk, ha egyre több magyar iskolásnak lenne egyértelmű, hogy másokért kiállni és egymást elfogadni menő!

Itt mindenki hangja számít, beszélgethetünk és elmondhatod a véleményedet például a nemi szerepekről és az LMBTI emberek jogairól, a menekültekről és migránsokról, a rasszizmusról és az előítéletekről, a gyűlölet-bűncselekményekről, az emberi jogok és az Amnesty International történetéről.

(a boritóképen balról jobbra, Ádám, Zita és Annamari)

Beöthy Ádám

emberi jogi oktatási vezető

beothy.adam@amnesty.hu - +36 70 600 1241

Hogyan és mikor csatlakoztál az Amnestyhez?

2017 elején végeztem el a Képzők Képzését. Szerettem volna megismerni az izgalmasnak tűnő módszertant és beállni az önkéntesek közé, hogy foglalkozásokat tartsak fiataloknak. Ez volt az első kapcsolatom az Amnestyvel, majd egyre jobban elkezdtem követni az Amnesty tevékenységét és nagyon szimpatikus lett nekem. Sajnos az óratratásban nem tudtam nagyon kivenni a részem, mert munkát kaptam egy másik civil szervezetnél, ahol azonban tudtam gyakorolni a fiatalokkal való munkát és a nem formális képzések tartását. Amikor munkalehetőséget láttam az oktatási programon belül, akkor rögtön megpályáztam és sikerült oktatási koordinátorként folytatni a munkát a diákokkal, tanárokkal és önkéntesekkel.

Mivel foglalkozol az oktatási programon belül?

Amikor elkezdtem itt dolgozni, akkor majdnem mindennel foglalkoztam: szerveztem tábort, összpontot, képzők képzését, írtam módszertani anyagokat és pályázatokat. Azóta szerencsére lehetőségünk volt bővülni és ma már 3-an vagyunk az oktatási csapatban, és jobban fel tudjuk osztani a tevékenységeket. Ebben az évben én leginkább az oktatási anyagok kidolgozásával és a képzések megtartásával foglalkozom. Nagyon szeretem a munkámat és a legjobban a képzések megtervezését és megtartását szeretem. Nagyon örülök, hogy emberekkel tudok foglalkozni és hogy olyan 2-3-4 napos képzéseket tudunk nekik tartani, ahol ők egymásra találnak, egymástól tanulnak, inspirációt és új ötleteket kapnak a saját hivatásukhoz.

A munkádon kívül mit szeretsz még nagyon csinálni?

Nagyon szeretek a tavaly született kisfiammal játszani, nézni, hogy hogyan fedezi fel a világot és hogyan próbálgatja saját maga és a mások határait. Néha csak fekszünk a földön és közösen nevetünk, vagy zenélünk mindenféle dologgal, ami körülvesz minket. Ha el tudok szakadni tőle, akkor sokat sportolok, futok, biciklizek, vagy a hegyekben túrázok, télen síléccel, nyáron kulaccsal. Nagyon szeretek utazni, érezni a forró nyári napsugarakat az adriai tengerparton, vagy a fagyos hideget a Tátra hegycsúcsain. Ezt persze leginkább társasággal, barátokkal és családdal szeretem csinálni. Közben társasjátékozunk, nagyokat beszélgetünk, sokat olvasunk, és megismerjük egymást. Ezt szeretem.

Landy Annamária

emberi jogi oktatási koordinátor

landy.annamaria@amnesty.hu - +36 70 701 0117

Hogyan és mikor csatlakoztál az Amnestyhez?

Az Amnestyvel való első személyes találkozásom 2014-ben volt, amikor az iskola, ahol dolgoztam, Emberi jogi barát iskola lett. Nagyon megtetszett az egész program, az iskolához, gyerekekhez való hozzáállás, a hiánypótló témák. 2015 januárjában elvégeztem a Képzők képzését és onnan már nem volt megállás. Megszerettem az önkéntes feladatokat és a képzői közösséget, így amikor 2016-ban lehetőség adódott, megpályáztam és elnyertem az oktatási koordinátori pozíciót. Kisfiam születése után tartottam egy kétéves szünetet, de 2020 augusztusában visszatértem a csapatba.

Mivel foglalkozol az oktatási programon belül?

Elsősorban a tanárokkal és iskolákkal, valamint a képzőinkkel vagyok kapcsolatban. Szakmai továbbképzéseket és órákat szervezek, módszertani segédletek összeállításán dolgozom és az utóbbi időben sokat foglalkozom oktatási podcastjeinkkel is.

A munkádon kívül mit szeretsz még nagyon csinálni?

Legszívesebben a családommal töltöm az időt, ha tehetjük, szívesen mozdulunk ki, vagy játszunk otthon egész nap a szőnyegen. Egyébként nagyon szeretem a színházat, sőt az operát is egyre inkább. Imádok festeni, elsősorban az akvarell áll közel hozzám, de sajnos rég volt ecset a kezemben.

Karácson Zita

ifjúsági koordinátor

karacson.zita@amnesty.hu - +36 70 368 3447

Hogyan és mikor csatlakoztál az Amnestyhez?

2018 elején végeztem el a Képzők Képzését, és az oktatási program szuper közösségében és sokszínű tevékenységeiben hamar otthonra találtam. Önkéntesként rengeteg órát tartottam, és besegítettem többek között az Összpontban, a nyári táborban, az órák kidolgozásában. Ugyanebben az évben tagja lettem az Amnesty elnökségének is, ahol alelnökként támogattam a szervezet munkáját közel másfél évig. Amikor pedig 2019 őszén új munkatársat keresett az ifjúsági és oktatási csapat, nem hezitáltam sokáig, hogy beadjam-e a jelentkezésem.

Mivel foglalkozol az oktatási programon belül?

Azóta is a programban dolgozom Ádámmal és Annamarival, és míg kezdetben még a foglalkozások szervezése, illetve a képzőkkel való kapcsolattartás is az én profilomba tartozott, 2021-től az ifjúsági programunk koordinálása tölti ki az időmet. Ennek keretein belül én felelek az Összpont emberi jogi verseny és a nyári ifjúsági tábor lebonyolításáért, illetve a középiskolás ifjúsági csoportjaink és az egyetemista aktivista közösségeink, a Freedom Clubok támogatásáért.

A munkádon kívül mit szeretsz még nagyon csinálni?

A munka mellett még tanulok, most fejezem be a második szakomat, a politológiát az ELTE-n, ezen belül különösen a politikai szocializáció és az állampolgári nevelés foglalkoztat. Nagyon szeretek utazni, főleg, ha ez összeköthető külföldi barátok meglátogatásával. Imádok órákra elveszni second-hand könyvesboltok polcai között, és egy rakás izgi kinccsel hazatérni (amiket aztán vagy sikerül elolvasni vagy nem). Nem koronás időkben pedig szívesen dolgozom vagy olvasgatok kávézók teraszán :)

Fenyvesi Maya

projektkoorrdinátor

fenyvesi.maya@amnesty.hu - +36 70 622 2876

Hogyan és mikor csatlakoztál az Amnestyhez?

Először 2018-ban, Londonban töltött egyetemi éveim során találkoztam az Amnestyvel. Nemcsak tanulmányaimon keresztül volt lehetőségem megismerni a szervezet munkásságát, hanem önkéntesként az őket támogató diákszervezethez csatlakozva is. Minél jobban megismertem és minél többet dolgoztam náluk, annál jobban nőtt iránta a szeretetem és tiszteletem is. Tehát amikor 2021 tavaszán megláttam a projektkoordinátori pozició hirdetését, nem volt kérdés, hogy megpályázom.

Mivel foglalkozol az oktatási programon belül?

Egy, a bérszakadék és más nemi alapú hátrányos megkülönböztetés csökkentését célzó projektet koordinálok, amelyen az Amnesty több csapata dolgozik. Munkájuk átlátása és összefogása a fő feladatom. Emellett az oktatási program más projektjeiben is részt veszek trénerként és mentorként egyaránt.

A munkádon kívül mit szeretsz még nagyon csinálni?

A munkám mellett mesterképzésemet végzem emberi jogok, kultúra és társadalmi igazságosság szakon. Tanulmányimból adódóan szeretek filozófiai és szociológiai témákban elmerülni, olvasni, írni és beszélgetni róluk. Mindemellett, tavaly júniusban örökbefogadtam egy 11 éves, Dominó névre olykor hallgató kutyát, akivel imádok nagyokat sétálni.

podcast

Integrált és inkluzív nevelés a befogadóbb társadalomért

A SZKÓP oktatási podcast májusi adásában Perlusz Andrea gyógypedagógus, főiskolai tanár, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánhelyettese a vendégünk, akinek szakterülete az integrált és inkluzív nevelés.

Összpont

Egy igazán szemléletformáló oktatási projekt

Karácson Zitát, az Összpont koordinátorát kérdeztük arról, hogy miről szól a verseny, hol tartanak a csapatok, milyen feladataik vannak a második fordulóban, és hogy mi is a verseny célja, miért rendezi ezt a versenyt az Amnesty International immár ...

Tréning