highlight_off

Válaszd a saját utad!

Szabad a pálya címmel indítottunk kétéves oktatási projektet azért, hogy a nemi sztereotípiákat lebontva lehetőséget teremtsünk a fiataloknak arra, hogy nemüktől függetlenül olyan pályát válasszanak, amit szeretnének.

A nemi alapú diszkrimináció, az oktatási és szakmák közötti szegregáció, csakúgy, mint a pályaválasztással kapcsolatos nemi alapú elvárások azt eredményezik, hogy a politikai és gazdasági döntéshozatalban még mindig nagyon alacsony a nők aránya. Ezzel szemben az alulfizetett vagy fizetetlen oktatáshoz, gondozáshoz és gondoskodáshoz kapcsolódó munkákat még mindig elsősorban ők látják el. Mindezek ahhoz vezetnek, hogy a nők fizetése átlagosan jelentősen alacsonyabb, mint a férfiaké, ami anyagi kiszolgáltatottságot és az elszegényedés fokozott kockázatát eredményezi. Az Európai Unió tagállamai közül Magyarország rendelkezik a legalacsonyabb pontszámokkal a nemek közötti egyenlőséget mérő mutatókban. A Szabad a pálya (101088233-EXPAND-CERV-2022-GE) projekt az emberi jogi oktatás szemléletén keresztül veszi fel a küzdelmet a nemi elvárásokkal és sztereotípiákkal szemben.  

A hagyományos nemi szerepekkel kapcsolatos narratívák hosszú távon is sikeresen megváltoztathatóak alternatív oktatási programokon keresztül, amelyek pedig később biztosíthatják a nemek közötti egyenlőséget az oktatásban, a foglalkoztatásban, a tudományos területeken, a politikai szférában és a közéleti vitákban. 

Jelen projekt célja, hogy tágítsa a fiatalok lehetőségeit a szakmaválasztásban, így elsődleges célcsoportunk a fiatalok és a velük kapcsolatban álló felnőttek. A projekt az oktatási rendszer három különböző szintjén (óvoda, általános iskola és középiskola) kínál alternatívákat, és elkíséri a fiatalokat a karrier-, egyetem- vagy szakmaválasztáshoz vezető útjukon.

A Szabad a pálya projekt keretében az alábbi kutatást, képzéseket, programokat és innovatív eszközöket valósítjuk meg: 

 

SZAKEMBEREKNEK

438782151 815341960629668 1402296847049352249 N

 

FIATALOKNAK

 

SZÜLŐKNEK

 

A projektben létrehozott programok és eszközök az alábbi célok megvalósulásához járulnak hozzá:

  • a nemi alapú sztereotípiák megszüntetése
  • a családhoz és otthonhoz kapcsolódó munkák egyenlő elosztása
  • A korlátozó és káros nemi szerepek felülírása
  • lehetőségteremtés a tanárok számára, a nemi alapú normák lebontására
  • a gyerekek és fiatalok támogatása a nemi sztereotípiák felismerésében és abban, hogy megtalálják azt a pályát, ami valóban érdekli őket a nemek közötti egyenlőség támogatása a politikai és gazdasági döntéshozatalban és a munkaerőpiac egészén.  

 

A projektet az Amnesty International Magyarország, a Nők a Tudományban Egyesület és az Emberség Erejével Alapítvány 2023. január 1. és 2024. december 31. között, az Európai Unió társfinanszírozásában, 269.570 EUR támogatásból valósítja meg, melyből az Amnesty International Magyarország részesedése 122.801 EUR.  

En Co Fundedbytheeu Rgb Pos

Jelentkezz Programjainkra

Jelezd nekünk az alábbi form segítségével, hogy melyik programunk érdekel és felvesszük veled a kapcsolatot.

Hol tudunk elérni?

(Neved és e-mail címed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a téged érdeklő amnesty-s emberi jogi programok lebonyolítása céljából kezelje.)

Melyik programunk érdekel?

Az office@amnesty.hu e-mail címen bármikor visszavonhatom a hozzájárulásaim.
Az Amnesty International Magyarország erre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóját elolvastam.

arrow_circle_up