Összpont - Emberi Jogi Diákverseny

4 hónap
Középiskolások
2023-ben tizedik alkalommal rendezzük meg az Amnesty emberi jogi csapatversenyét középiskolás diákok számára. A februártól május végéig tartó verseny során kreatív és izgalmas feladatokon keresztül dolgozhatsz fel emberi jogi témákat, majd a tanultakat felhasználva, az Amnesty támogatásával valósíthatod meg a saját projektedet és léphetsz fel a számodra fontos ügyek mellett!

A verseny három fordulója során gyakorlati, szórakoztató feladatok, és személyes tapasztalatok útján tehetsz szert olyan tudásra és készségekre, amik nélkülözhetetlenek az emberi jogok védelmében. Lehetőséged nyílik szakértők támogatásával tanulni és kutatni, megismerkedni a szolidarítás és az aktivizmus több formájával, és belelátni a világ legnagyobb emberi jogi szervezetének működésébe.

Ebben nem leszel egyedül, hiszen a verseny során amnestys  mentorok támogatásával fedezhetitek fel csapatoddal saját emberi jogi témátokat, és tanulhattok meg kiállni mellettük.

A 10. Összpont alkalmából három fontos és központi emberi jogi témát van lehetőséged közelebbről megismerni:

• Oktatás
  • Szexuális és nemi kisebbségek jogai
  • Nemek közötti egyenlőség

Ha te sem maradnál ki az idei versenyből, akkor keríts magad mellé még egy csapattársat, és regisztráljatok legkésőbb 2023.  február 5-én éjfélig.

Értékelési szempontok, nyeremények

• A végső értékelés során a három fordulóban elért összes pontszámot figyelembe vesszük.
  • Az összes döntőbe jutott csapat tárgyi ajándékban részesül, és oklevéllel jutalmazzuk részvételüket a versenyben.
  • A dobogós csapatok az Amnesty szakmai és anyagi támogatásában részesülnek emberi jogi projektjeik megvalósítása során.

A versenyen való részvétel ingyenes, a  regisztráció kitöltéséhez, és az abban található Hozzájáruló Nyilatkozat visszaküldéséhez kötött.

REGISZTRÁLJ ITT

Program tartalma

REGISZTRÁCIÓ2023. február 5-ig

Jelentkezz két vagy háromfős csapatoddal a fenti linken, hogy idén te is összpontos lehess!

MEGNYITÓFEBRUÁR 8.

Ezen az alkalmon megismerkedhetsz az Amnestyvel, bevezetünk az emberi jogok világába, részletes eligazítást tartunk az első forduló feladataihoz, illetve a kérdéseidet is felteheted.

TALÁLD MEG A TÉMÁD!
1. FORDULÓfebruár 9. - február 26.

Az első forduló egyik célja, hogy feltérképezd a verseny három témáját, elmélyedhess abban, amelyik leginkább közelebb áll hozzád. Emellett megismerheted a témákban dolgozó szakértőket és civil szervezetek működését.

A fordulóban két feladatot kaptok:

• Online, írásbeli feladatsor kitöltése három témában, melyből kettőt kell választanotok.
  • Ismerj meg egy civil szervezetet! ennek során felkutattathatjátok az általatok leginkább preferált témában működő civil szervezet történetét, munkáját és beszélhettek az ott dolgozó szakértőkkel.
KAMPÁNYOLJ AZ ÜGYED MELLETT!
2. FORDULÓMÁRCIUS 12. - ÁPRILIS 16.

Ebben a fordulóban az általatok korábban választott témában petíciót kell készítenetek, illetve kampányolni az ügyetek mellett, amelyben az Amnesty mentorainak támogatására is számíthattok.

Március 11-én egy egész napos online workshop keretében nyújtunk segítséget a feladat megvalósításához.

DOLGOZD KI SAJÁT EMBERI JOGI PROJEKTED!
3. FORDULÓMÁJUS 1. - MÁJUS 30.

Miután az első fordulóban feltérképeztétek a saját ügyeteket, és a másodikban felhívtátok ennek fontosságára mások figyelmét is, most közvetlenül tehettek valamit a helyzet megváltoztatásáért. Dolgozzatok ki egy projektet, amivel előremozdíthatjátok a számotokra fontos emberi jogi kérdés alakulását!

A fordulóban ezen túl lehetőségetek lesz kipróbálni az emberi jogi párbeszéd módszerét is, mely arra tanít, hogyan védd meg úgy az álláspontod, hogy közben a másikéra is odafigyelsz, és törekedsz arra, hogy megértsd azt.

Amennyiben a járványhelyzet engedi, úgy június 2. és 4. között egy együtt töltött záróhétvége során hirdetjük meg ki a győzteseket és ismertetjük, azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül még többet tudsz tenni az emberi jogokért.

EMBERI JOGI IFJÚSÁGI NYÁRI TÁBOR
TÁBORjúnius első hetében

A tábor során jobban megismerkedhetsz a többi csapattal, az Amnestyvel, és tudást szerezhetsz arról, hogy milyen lehetőségeid vannak aktívan tenni a saját közösségedben a verseny után.

A táborban hirdetjük ki a verseny nyerteseit, akik 100.000 forint értékben megvalósíthatják saját emberi jogi projekjüket.

(Neved és e-mail címed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a téged érdeklő amnesty-s emberi jogi programok lebonyolítása céljából kezelje.)