Összpont - Emberi Jogi Diákverseny

3 hónap
Középiskolások
2021-ben nyolcadik alkalommal rendezzük meg az Amnesty emberi jogi versenyét középiskolás diákok számára. A februártól májusig tartó verseny során kreatív, izgalmas feladatokon keresztül dolgozhatsz fel emberi jogi témákat, majd a tanultakat felhasználva, az Amnesty támogatásával felléphetsz a számodra fontos ügyek mellett!

Kiemelten figyelünk arra, hogy verseny feladványai gyakorlatiasak, szórakoztatóak legyenek, és hogy személyes tapasztalatok útján tehess szert olyan tudásra és készségekre, ami nélkülözhetetlen az emberi jogok védelmében. Az Összpont három fordulóból áll, melyek során Amnestys mentorok támogatásával fedezhetitek fel saját emberi jogi témátokat, és tanulhattok meg kiállni mellettük.

Ha te sem maradnál ki az idei versenyből, akkor keríts magad mellé még két fiatalt, és háromfős csapatoddal regisztrálj legkésőbb február 7-ig.

Összpontos leszek!

Illetve kövesd a facebook eseményt, ahol további naprakész információkat találsz a versenyről:

facebook esemény

A verseny kizárólag az online térben zajlik. Amennyiben a koronavírus-járvány miatti korlátozások engedik, úgy az utolsó forduló végén személyesen is találkoznánk egy záróalkalmon május végén Budapesten. Az Összpont idei dobogósai az Amnesty szakmai és anyagi támogatása mellett valósíthatják meg emberi jogi projektjüket. Ennek keretében tavaly például egy emberi jogi nap tudott megvalósulni Pécsen, és egy klímamenekültekről szóló workshopot és podcastot is létrehoztak az Összpontosok.

Az idei Összpontban öt témában lesz lehetőséged elmélyedni, ezek a következők:

• Oktatás
  • Nemek közti egyenlőség
  • Jogállam
  • Diszkrimináció
  • Gyermekjogok

Értékelési szempontok, nyeremények

• A végső értékelés során mindhárom fordulóban elért összes pontszámot figyelembe vesszük.
  • Az összes döntőbe jutott csapat tárgyi ajándékban részesül, és oklevéllel jutalmazzuk részvételüket a versenyben.
  • A dobogós csapatok az Amnesty szakmai és anyagi támogatásában részesülnek emberi jogi projektjeik megvalósítása során.

A versenyen való részvétel ingyenes, a regisztráció kitöltéséhez, és az abban található Hozzájáruló Nyilatkozat visszaküldéséhez kötött.

Ha kérdésed merült fel a jelentkezés vagy a verseny kapcsán, gyere el és ismerd meg az Összpontot közelebbről január 20-án vagy február 2-án egy online beszélgetés alkalmával, ahol korábbi Összpontosok, mentorok mesélnek az élményeikről, és kérdezhetsz tőlük és a szervezőktől egyaránt. Jelentkezz ezekre az alkalmakra itt:

tudj meg többet!

Program tartalma

REGISZTRÁCIÓ2021. február 7-ig

Jelentkezz háromfős csapatoddal a fenti linken, hogy idén te is Összpontos lehess!

MEGNYITÓFEBRUÁR 9-10.

Ezeken az alkalmakon megismerkedhetsz az Amnestyvel, bevezetünk az emberi jogok világába, részletes eligazítást tartunk az első forduló feladataihoz, illetve a kérdéseidet is felteheted.

TALÁLD MEG A TÉMÁD!
1. FORDULÓfebruár 11-28.

Az első forduló célja, hogy elősegítse azt, hogy megismerd közelebbről a verseny öt témáját, elmélyedhess abban, amelyik leginkább közelebb áll hozzád, és felfedezd azt az témát, amely mellett szívügyed kiállni. A fordulóban két feladatot kaptok:

• Online, írásbeli feladatsor kitöltése öt témában, melyből kettőt kell választanotok.
  • Kreatív feladat: Ennek során elmélyülhettek az általatok leginkább preferált témák valamelyikében, és ehhez kapcsolódóan kell készítenetek egy kollázsfüzetet.
KAMPÁNYOLJ AZ ÜGYED MELLETT!
2. FORDULÓMÁRCIUS 14 - ÁPRILIS 14.

Ebben a fordulóban az általatok korábban választott témákban petíciót kell készítenetek, illetve kampányolni az ügyetek mellett, amelyben az Amnesty mentorainak támogatására is számíthattok.

Március 14-én egy egész napos online workshop keretében nyújtunk segítséget a feladat megvalósításához.

DOLGOZD KI SAJÁT EMBERI JOGI PROJEKTED!
3. FORDULÓMÁJUS 2-30.

Miután az első fordulóban feltérképeztétek a saját ügyeteket, és a másodikban felhívtátok ennek fontosságára mások figyelmét is, most közvetlenül tehettek valamit a helyzet megváltoztatásáért. Dolgozzatok ki egy projektet, amivel előremozdíthatjátok a számotokra fontos emberi jogi kérdés alakulását!

A fordulóban ezentúl lehetőségetek lesz kipróbálni az emberi jogi párbeszéd módszerét is, mely arra tanít, hogyan védd meg úgy az álláspontod, hogy közben a másikéra is odafigyelsz, és törekedsz arra, hogy megértsd azt.

Amennyiben a járványhelyzet engedi, úgy május 30-án szeretnénk élőben zárni a versenyt Budapesten. (Az utazás költségét, az Amnesty téríti).

(Neved és e-mail címed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a téged érdeklő amnesty-s emberi jogi programok lebonyolítása céljából kezelje.)