highlight_off

HOGYAN ÁLLÍTHATJUK MEG AZ ISKOLAI ZAKLATÁST? (90 PERC)

Téma: bántalmazás, zaklatás felismerése, hatása az áldozatra, szemtanúk szerepe és lehetőségei a bántalmazás megállítása, enyhítése érdekében

Ajánlott korosztály: 12-19 év

Mi a különbség egy iskolai konfliktus és a bántalmazás, zaklatás között? Milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak az áldozatra és a közösségre nézve, és főképp hogyan lehet megállítani? Sokszor nehéz felismerni a jeleket, különösen, ha a bántalmazás az online térben (is) zajlik. Ha szeretnél segíteni az osztályodnak abban, hogy békés eszközökkel ki tudjanak állni magukért és egymásért, kérd iskolai óránkat! 

A 90 perces foglalkozás első felében egy gondolattérképet készítünk a gyerekekkel, fiatalokkal. A lehető legtöbb fogalmat összegyűjtjük, ami az iskolai bántalmazással, zaklatással kapcsolatos. Feltárjuk a jelenség minél több elemét, így a többi között azt, hogy milyen fajtáit tapasztalják meg, kik a szereplői, milyen érzéseket vált ki. A beszélgetés során általában szóba kerülnek az előítéletek is, amikor arról beszélgetünk, milyen tulajdonságok miatt válik valaki célponttá. A foglalkozás második felében a bántalmazás gyökereit igyekszünk feltárni, és felidézzük a lehetséges következményeket is. Itt már kis csoportban dolgozunk, és a feladatnak része egy közös alkotás is, így alkalmas a csoportkohézió erősítésére, mélyebb beszélgetések kialakulására is. A foglalkozás kulcsfontosságú eleme, hogy tudatosítsuk a résztvevőkben: a szemtanúknak sokféle lehetősége van arra, hogy megállítsák a zaklatást, de legalább enyhítsék a következményeit. 

Rendeld meg óráinkat

Ingyenes foglalkozásainkat diákként, szülőként vagy tanárként is kérheted.
Tanórákra, tolerancia napokra, egész napos emberi jogi rendezvényekre és táborokba is szívesen megyünk.

Hol tudunk elérni?

(Neved, e-mail címed és iskolád/intézményed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a téged érdeklő amnesty-s emberi jogi óra leszervezése, lebonyolítása céljából kezelje.)

Melyik óra érdekel?

Mikorra lenne a legjobb?

Az office@amnesty.hu e-mail címen bármikor visszavonhatom a hozzájárulásaim.
Az Amnesty International Magyarország erre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóját elolvastam.

arrow_circle_up