HOGYAN ÁLLÍTHATJUK MEG AZ ISKOLAI ZAKLATÁST? (90 PERC)

Téma: bántalmazás, zaklatás felismerése, okainak és lehetséges következményeinek megértése, hatása az áldozatra, szemtanúk szerepe és lehetőségei a bántalmazás megállítása, enyhítése érdekében

Ajánlott korosztály: 12-19 év

Mi a különbség egy iskolai konfliktus és a bántalmazás, zaklatás között? Milyen rövid- és hosszútávú hatásai vannak az áldozatra és a közösségre nézve, és főképp hogyan lehet megállítani? Sokszor nehéz felismerni a jeleket, különösen, ha a bántalmazás az online térben (is) zajlik. Ha szeretnél segíteni az osztályodnak abban, hogy békés eszközökkel ki tudjanak állni magukért és egymásért, kérd iskolai óránkat!

A 90 perces foglalkozás első felében az alapok tisztázása után megvizsgáljuk, mi a szerepe az előítéleteknek a bántalmazásban, és milyen hatással van a bántalmazás az áldozatra.  Ezután feltárjuk a bántalmazás gyökereit, és felidézzük a lehetséges következményeket. A foglalkozás kulcsfontosságú eleme, hogy tudatosítsuk a résztvevőkben: a szemtanúknak sokféle lehetősége van arra, hogy megállítsák a zaklatást, de legalább enyhítsék a következményeit.

A foglalkozáshoz e-learning kurzus is tartozik, amit a foglalkozást megelőzően érdemes végigcsinálni a csoport tagjaival közösen. A 15-20 perces kurzust itt éred el:

Érdemes regisztrálni, mert több, folyamatosan frissülő, diákoknak, szakembereknek és szülőknek szóló tartalmat is elérsz az Amnesty Akadémián. Ha pedig szeretnéd elsajátítani bullying megelőző foglalkozásunkat, írj nekünk az oktatas@amnesty.hu e-mail címre!