Képzők Képzése

60 óra
önkéntesek
A Képzők Képzése programunkra azok jelentkezését várjuk, akik szeretnék megismerni és elsajátítani az általunk használt emberi jogi oktatás tematikáját és módszereit, majd önkéntesként foglalkozásokat tartani különböző iskolákban.

🤔 Szeretnél te is az emberi jogokról beszélgetni fiatalokkal?
🤔 Órákat tartani általános iskolásoknak és gimiseknek?
🤔 Gyakorolni a tréneri képességeidet, miközben emberi jogi tudást adsz át diákoknak?

Legyél te is Amnesty Képző!

Az Emberi jogi oktatási programunk célja, hogy az emberi jogokat ismerő és azokkal élni tudó generációk nőjenek fel Magyarországon. Ennek elérésére nem formális oktatási programokat szervezünk gyerekek és fiatalok számára, valamint képzéseket szülők, pedagógusok, civil aktivisták, trénerek részére.

VÁRJUK JELENTKEZÉSED...
... ha szeretnéd megismerni és elsajátítani az általunk használt emberi jogi oktatás tematikáját és módszereit, majd ezeket használva aktív önkéntesévé válni az Amnesty emberi jogi oktatási programjának. A képzésen önkéntes szerződést írunk alá mindenkivel, aki elvégezte a képzők képzését, melyben az önkéntes vállalja a havi egy Amnestys óra megtartását.

A képzés végére:

👉 megtanulod alkalmazni az emberi jogi oktatás alapvető módszereit;
👉 megismered az alapvető csoportdinamikai folyamatokat,
👉 elsajátítasz alapvető tréneri és drámapedagógiai módszereket,
👉 megismered az emberi jogi gondolkodás alapjait,
👉 megtanulod az Amnesty saját fejlesztésű óráinak (Ellenség, Jogállam, Gyűlölet-bűncselekmény) tematikáját és levezetési technikáit.

A képzés négy részből áll:
Egy 4-6 órás online tanulás a jelenléti tréning előtt.
Egy háromnapos tréning, mely péntek délutántól vasárnap estig tart.
Egy gyakorlótanításból, melyre két hét áll rendelkezésedre;
És végül egy záróalkalomból, mely egy hétköznap délután kerül megrendezésre.

A három napos tréning pénteken kezdődik és vasárnap estig tart. Pénteken 15:00 és 19:30 között, a hétvégi napokon 9:00 és 18:00 között vannak a programok. A hétvégi napokon ebédet, gyümölcsöt, kávét és teát biztosítunk. Szombat estére szervezünk egy programot, ahol találkozhatsz korábbi Amnesty képzőkkel. Mi reméljük, hogy erre is el tudsz jönni.

A résztvevők a tanultakat a gyakorlatban is alkalmazzák egy gyakolótanítás alkalmáal, amelyre a háromnapos hétvége után kerül sor. Ennek elvégzéséről a záróalkalmon számolnak be egymásnak. Itt lesz lehetőség a tapasztalatok megbeszélésére, a tudás elmélyítésére és a képzés elvégzését igazoló okleveleket is itt kapjátok meg.

Képzésünket legközelebb 2023 őszén tartjuk meg Budapesten és Pécsett, amelyekre várhatóan nyártól lehet majd jelentkezni.

2021 szeptemberétől csak olyan szervezetek tarthatnak foglalkozásokat iskolákban, akik regisztrálnak egy - máig nem létező - állami nyilvántartásba. Az Amnesty International úgy döntött, hogy akkor sem regisztrál, amikor ez a nyilvántartás elérhető lesz.  Emiatt fennállhat az a lehetőség, hogy programjaink köznevelési intézményekben történő meghívása és megtartása szabálysértésnek minősül mind a képzőink, mind az intézményvezetők részéről. Az Amnesty munkatársaiként és önkénteseiként ezt a kockázatot vállaljuk, és továbbra is változatlan tartalommal és módszertannal kínáljuk programjainkat és foglalkozásainkat. Bármilyen ezzel kapcsolatos szabálysértési eljárás esetében jogi segítséget nyújtunk az intézményvezetőnek és a foglalkozást tartó önkéntesnek is.

További információ az állásfoglalásunkban, vagy a podcastunkban.

Program tartalma

Jelentkezés3 hét

Küldd el az önéletrajzodat a landy.annamaria@amnesty.hu címre "Képzők Képzése BUDAPEST" vagy "Képzők Képzése PÉCS" tárggyal, és töltsd ki a jelentkezési itt.

Kiválasztási folyamat2 hét

A jelentkezések befutása után felvesszük a kapcsolatot minden jelentkezővel és átbeszéljük velük, hogy mi is a Képzők Képzése, mi fog pontosan történni és milyen vállalásokkal és lehetőségekkel jár, ha valaki amnestys képző lesz.

Online felkészülés4-6 óra

A sikeres jelentkezés után előzetes feladatokat szeretnénk tőled kérni, amit saját tempódban, otthon tudsz elvégezni. Kérlek, számolj úgy, hogy 4-6 órát kell majd ezzel töltened a Képzés előtt. Az online felkészülés alatt e-learning kurzusok elvégzésére, podcastok meghallgatására és cikkek, szövegek elolvasására számíthatsz.

Három napos intenzív képzés3 nap

A képzés második része egy három napos személyes tréning, ahol bemutatjuk az iskolákban használt foglalkozásainkat, azoknak a levezetési technikáit. Feldolgozzuk az online tanultakat és lehetőséget biztosítunk a résztvevőknek, hogy gyakorolják képzői készségeiket. A képzés pénteken 15:00 – 19:30 között, míg szombaton és vasárnap 9:00 –18:00 között tart.

Gyakorló tanítás10 nap

A képzés elvégzéséhez minden résztvevőnek részt kell vennie egy gyakorló tanításon, melyet egy tapasztaltabb képzővel közösen egy csoporttal tehet meg. A csoport szervezésében segítséget kérünk minden résztvevőtől.

Negyedik rész: záró alkalom4 óra

A sikeres gyakorló tanítás után a résztvevők átbeszélik a felmerült “nehéz helyzeteket”, tippeket, trükköket adnak egymásnak a saját tapasztalatik alapján, és megtervezzük az előttünk álló tanávet. Azok a résztvevők, akik a képzés mind a négy részét sikeresen teljesítették oklevelet és Képzői névjegykártyát kapnak.

(Neved és e-mail címed megadásával hozzájárulsz, hogy ezeket az Amnesty International Magyarország a téged érdeklő amnesty-s emberi jogi programok lebonyolítása céljából kezelje.)