MI KÖZÖM A JOGÁLLAMISÁGHOZ? (90 PERC)

Téma: legfontosabb emberi és állampolgári jogok, valamint a jogérvényesítés lehetőségeinek megismerése

Ajánlott korosztály: 13-19 év

A politika a politikusok dolga. Vagy mégsem? A politika a mindennapjaink része, beleszól abba, hogy milyen iskolába járunk, milyen a közlekedés vagy az egészségügy a településünkön. Ha szeretnél a diákjaidnak abban segíteni, hogy tudatos állampolgárokká válhassanak, felismerjék, ha sérülnek a jogaik, és ki tudjanak állni akár már most diákként is, kérd iskolai óránkat!

Te milyen várost, lakóhelyet álmodnál magadnak? Milyen szereped lenne benne? És másoknak? Mit szólnál, ha valakiknek, egy csoportnak ebben a városban olyan kiváltságai lennének, amelyekben te nem részesülhetsz? Többek között ezeket a kérdéseket tesszük fel a diákoknak a jogállamiságról - közérthető nyelven - szóló foglalkozásunkon. Az óra résztvevői egyszerű példákon keresztül ismerhetik meg, miért fontos, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkozzanak és legyenek olyan független intézmények, amelyek a hatalom korlátját jelentik. Mindezt olyan játékos gyakorlatokon keresztül, amelyek az együttműködést is erősítik köztük.

Az iskolai órákhoz e-learning tananyag is kapcsolódik.