BARNA HAJNAL – AVAGY MEDDIG TERJEDHET AZ ÁLLAM HATALMA? (90 perc)

Téma: jogtudatosság erősítése, jogérvényesítés lehetőségeinek megismerése, előítéletek és előítéleteken alapuló kirekesztés, bántalmazás felismerése, csoportkohézió erősítése

Ajánlott korosztály: 14-19 év

Meddig terjedhet az állam hatalma? Mi az a határ, amikor már nem csak a biztonságunkat szolgálják a szabályok, hanem a szabadságunkat is korlátozzák? Állampolgárként sokszor érezhetjük eszköztelennek magunkat, amikor a jogszabályok, és az azokat végrehajtó szervezetek egy csoport érdekeit sértik. Pedig vannak lehetőségeink beleszólni a politikába, felszólalni a saját vagy egy veszélyeztetett csoport érdekében. Ha szeretnéd, hogy a diákjaid tudatosabb állampolgárokká váljanak, kérd iskolai foglalkozásunkat!

Ez a 90 perces alkalom Franck Pavloff nagysikerű novellája, a Barna Hajnal papírszínházi változatára épül. Segítségével többek között a fenti kérdésekre keressük a választ. De a játékos és komoly gyakorlatoknak, kis- és nagycsoportos beszélgetéseknek köszönhetően a foglalkozás alkalmas arra is, hogy a gyerekek többet tudjanak meg egymásról is, ezáltal erősödjön a csoportkohézió az osztályban.

Az órán használt Papírszínház példányt az iskola ajándékba kapja.